Spåntakläggning på vårt stall i Idre

Granstockarna som HansOle nyss huggit låg på plats och ett stort gäng yrvakna och nyfikna forkörare fanns på plats för att vara med om något unikt.

Att tillverka takspån med en hästdragen hyvel ock dessutom spika upp dem på vårt nya stalltak måste upplevas.

 

Sex mycket kunniga odalingar skulle hjälpa oss. Det var Björn Haugen, Kjell Haugen, Roar Haugen, Thor Skogsbakken, Halvor Finnstad och Ola Kolstad.

 

Vi började med att barka alla stockar. Sen lades tre stockar på rad på ena sidan och tre på andra sidan att köra tillbaka på. Det borrades hl och dymlar slogs i, sen slogs dymlarna ned i backen för att de här grundstockarna skulle ligga på plats hela dagen. Spår sågades in var 50 cm för så lång skulle pärten vara. Det blev hela 75 pärt på ett varv med hästarna. HansOle körde sina parhästar och hyveln styrdes av Kjell Haugen. Thor Skogsbakken fungerade som tyngd på hyveln. Så snart hyveln gåttfram plockades pärten upp och lades i högar. Sen måste det sopas så inga spån störde hyvelns framfart. Första  stockarna hyvlades till hälften och fick sen vara underlag till de andra stockarna. Man borrade tre hål i varje stock sen dymlade man fast dem i underlaget. När stockarna var till hälften nedhyvlade så vändes stocken och dymlades fast igen. På så vis blev det en planka kvar på varje stock, dem skall vi använda när vi snickrar inredningen i stallet. Det var ett intensivt pyssel hela tiden med olika moment och alla högg in där det behövdes hjälp.

 

Takläggningsgänget började med att spika ströläkt, sen skulle det vara bärläkt var 17 cm, pärten skulle läggas i tre lager. Längst ned börjades det med 1/3 pärt kallad ettan. Andra lagret var 2/3 pärt kallad tvåan. Sen på tredje lagret blev det fullånga 50 cm pärt. Vartannat varv lades med högersidan upp och vartannat med vänstersidan upp alltenligt Norsk sed. Det syns tydligt om man står och tittar från sidan. Man måste också ha rätt sida upp och inga spikar ska synas s det var mycket att tänka på.

 

Arbetet fortgick hela dagen och eftersom det var hembygdsgårdarnas dag kom det intresserade åskdare hela dagen. Vi var faktiskt klara med hela ena sidan på det stora stallet när AnnSofi med personal bjöd till römgröt och fisk. En mycket uppskattad måltid.

 

Söndag förbereddes den andra sidanmed läkter och ngra rader med pärt. Stockarna tog slut och nu ser vi fram emot att göra andra sidan nästa sommar. Vi skall också lägga pärt på det lilla stallet men då blir det den Svenska modellen med kluven pärt och tall istället för gran.

Vi vill tacka våra Norska läromästare för att de lärt ut av sina kunskaper och vi hoppas att få träffa dem igen.

 

Pål och Lill samt Erik och Kristina kte till Lomviksgården för vi hade öppen Gård på eftermiddagen med visning av gården och utställningarna. Det kom mycket mer folk än vi hopats på så kaffepannan fick gå hela tiden. Vi knöt också mnga värdefulla kontakter som vi kommer att ha nytta av.

 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna