Milan byggs klar och tänds

På lördagen bygger vi klart milan och täcker den med granris för att sen kasta på stybb. Vi är lite för få som hjälper till så det blir jobbigt med att först sålla gruset och sen täcka milan med granris och sen började vi täcka med gruset. Vi hade alldeles för lite grus att täcka med så vi får lov att hämta mer. En del hämtar HansOle med bilsläpvagn och en del kör Erik och Julle fram med mukulåda som är en gammal hästvagn med tippflak som OlePeder och Sigurd fått tag på i Drevsjö.

Söndagen blir också en tuff dag, Vi kastar på grus och sätter upp stöttor att hålla upp den med. På eftermiddagen blir vi äntligen klara och då kommer HansOve och de andra proffskolarna från Bergkarlås och Gryvelån. De var nyfikna på vår mila och vi var ju tacksamma för lite experthjälp nu när tändningen skulle ske.

Erik håller tal.

Alla milor har ett kvinnonamn och vi kallar vår mila för Pålina efter vår kolarbas Pål. 

Rina från Rättvik,en av våra nya medlemmar, får äran att tända milan då hon skött större delen av resningen. Det är med stor spänning vi ser henne skjuta in tändsatsen under milan.

Före tändningen har vi tänt i en ugn som står på sidan av, när den blivit varm stoppar man in tändsatsen under milan för att tända den innifrån. Sen är det en ganska kompliserad situation med rökgaser, tillluftsrör och olika slags rök. Man kan känna temperaturen på röken ur skorstenen för att bedömma förbränningen. Är röken för kall får man öppna rören och få mera drag, - för varm får man strypa lite.

 

Vi bjöd alla som var med på kolbullar. Sen tillbringade vi hela kvällen med att titta på de olika rökgaserna. Om det började pysa ut rök någonstans fick man gå dit och klubba eller skotta på sand.

De som var här var: Pål. PerArne, Rina, Erik, HansOle, Sigurd och StorPo var också hit en vända.

stybben skottas på
stybben skottas på
Rina tänder milan
Rina tänder milan

Nyhetsarkiv

Senaste nyheterna

Milan täcks med granris