Kolardagen en succe

Det händer inte så mycket med milan nu. Det ryker lite ibland och vi skottar på sand och bankar. Vi har det lugnt och fridfullt sitter vid elden och kokar vårt kaffe och nån fläskbit ibland.

På fredagen började det komma folk, de flesta kom med bil några kom ridande. Vi börjar förbereda för lördagens tillställning.

Lördagen kom och det började strömma in folk till kolmilan. Här fanns mycket att titta på. Kolvedres, stakdrögar,stockeld, en kolarkoja under byggnad. Vi hade satt upp bilder på en skärm så man kunde se hela processen med milans uppbyggnad.  Pål förklarade hur milan fungerade. Kolbullar, jönnbröd och kaffe fanns att köpa. Många kom också ned på gården och tittade. I huset satt Holger och tillverkade Våmhuskorgar.

På eftermiddagen var det konsert med Dalarna Femund Spelmanslag och det var ca 70 personer i storstugan som lyssnade till spelmännen. Vivi Sandström sjöng en visa hon skrivit själv och avslutade sen med en dikt som hennes mor skrivit om Vivis farbror som kolade redan som trettonåring.

Kvällen avslutades med sillmiddag. Det var sillen som fraktats av forkörare till Trondheim till Roros och av våra forkörare till Åsen. PerArne glödstekte sillen och vi avnjöt den tillsammans med lök och nyplockad Potatis från Rättvik samt tunnbröd. Det var fantastiskt gott.

Vi hade också besök av tidningen Österdalingen som gjorde ett reportage av det hela.

Milan måste naturligtvis passas hela tiden och vi turades om. Vi tre som vakat hela veckan fick nu en natt med hel sömn medan de hitresta passade milan. Vi måste tacka alla som var här i helgen och hjälpte till med att vakta milan, klyva ved, bygga kolarkojan, laga mat och diska och städa. Det var som en riktig tomteverkstad när alla satte fart.

På söndagen reste de flesta hem. Kvar är nu StorPo, Sigurd och Pål.

Milan har visat lite gulare rök idag och Pål börjar stänga rören.

Mer info och bilder kommer i morgon.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna