Plöjning o arbetshelg

Redan på fredag kväll började forkörarna samlas på Lomviksgården. HansOle och Marie kom med hästar, Ketil hade mad sig plogar, skaklar o harv. PerArne o Erik kom med jorfräs och betesputs.

Ketil hade ordnat med en unionsflagga (sillsallaten) den satte vi upp på flaggstången ute vid vägen.

Vi var ca 25 personer som lärde oss om plöjning och målning samt fixade runt gården. 

Det började instruktion och visning av plogarna och anspänningen. Sedan plöjning av ett stycke framför ladugården mot sjön. En del hade vi kört jordfräs på först och det visade sig att där vi inte fräst utan kört bara med betesputs gick bäst. Det gick ganska tungt åt hästarna för det var inte plöjt på ca 40 år. De som ville fick prova att köra plogen.

 

Hanna Hansson visade sen målning med rå linolja och terpentin som man kan blanda med olika pigment. Det är det bästa att använda om man ska måla gamla vagnar och annat. Linoljan tränger in i trä´t och ger ett gott skydd. Vill man bara bättra på en vagn och få den lite finare kan man stryka med rå linolja, men man ska bara ta lite. Alla fick prova och det kändes annorlunda än modern färg. Det finns ju många gamla vagnar i föreningen så nu kanske nån får inspiration att snygga till sin vagn.

 

På lördagskvällen var det grillning och trevlig samvaro till sena natten.

 

Sedan fortsattes det med plöjning och andra arbeten. Ved en togs in i vedboden, ny ved hämtades vid sjön. Sågning av brädor till stallen i Korssjön. Stängslen togs in. Betena putsades så det ser riktigt välskött ut nu. Erik hade material med sig till en svensk kolarkoja som började bygas upp. Båten drogs in i ladan med hjälp av HansOles häst. Stallsdörren blev lagad och fick nytt fint handtag. Luckorna sattes på i gammelhuset. Vagnarna ställdes in och saker ställdes in för vintern. Jag kommer nog inte ihåg allt. Men stort Tack till alla.

 

Det var en mycket trevlig helg med stor uppslutning av både gamla och nya medlemmar.

Styrelsen passade på att ha möte och Sigurd presenterade Vinterturen. Mer om den kan ni läsa på Dalarnafemund.com

Kommentarer

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • Finn Moen » Fantastisk sommar på Lomviken:  ”Hei ! Ja, det ble solgt to oljemalerier, men ikke det som vi trodde skulle selg..”

  • Hanna Hansson » Foran startar:  ”Hej alla forkörare ! jag och klas är avundsjuka på er som ska på tur.Tyvärr är v..”

Senaste nyheterna