Kolet packas och forkörarriksdag-

Redan på torsdagskvällen började man samlas på Lomviksgården. Man skulle förbereda för den stundande riksdagen och milan skulle rivas och kolet packas.

Stybben skottades av och man började se hur milan Vivi såg ut innuti. Det visade sig att det var fin kol längst bort från skorstenen, men mot skorstenen var det mycket okolad ved. Det pyrde lite fortfarande här och där fast det var två veckor sen vi stängde milan.

Fantveden lades åt sidan till nästa år och kolfaten fylldes med kol som sedan kördes i skottkärra upp på sorteringsbordet som Ove och PerArne hade med sig. Kolen bankades i lagom stora bitar och säckarna fylldes. Det var många som hjälpte till så arbetet gick lätt. Många pauser vid lägerelden med korv och en och annan dram var det förstås.

Vi sparade lite av kolet i milan så vi kunde visa gästerna på forbonderiksdagen hur hanteringen går till.

Milan Vivi vår krånglig, all ved var inte kolad och det har nog mest berott på för tjock ved som inte var torr. Sen lade vi tjärpapp på sidorna i stället för granris. Det var nog olyckligt när veden inte var torr och mycket fukt ska transporteras bort. Tjärpapp går bra men inte på sur ved får vi konstatera. Vi kan i alla fall konstatera att vi lärt oss en hel del och det gör man inte med en mila som sköter sig perfekt.

Forbonderiksdagen
På lördag vid lunch samlades delegater från de flesta körarlagen som kör till Röros marknad samt representant från Röros Reseliv. Riksdagen har som funktion att komma överens om gemensamma regler om säkerhet och annat som berör marknaden.
Pål informerade om vår verksamhet med milorna och hur allt går till vid framställningen av kol. Visade de båda kolarkojorna och berättade att vi försett Röros kyrka med kol som de blandar med tjära när de tjärar takspånen.
Som lunch serverades naturligtvis kolbullar med lingonsylt.
Sen följde inkvartering och visning av gården innan förhandlingarna startade.
Middagen som bestod av sodd serverades i storstugan i gammelhuset och kvällen avnjöts med sång, musik och hurrabus...
På söndagen fortsatte förhandlingarna fram till lunch och sen var det dags för delegaterna att ta adjö.

Föreningen vill tacka alla som hjälpte till vid milan och med markservicen kring riksdagen. Ni gjorde ett toppenjobb allihop. 

Kommentarer

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • Finn Moen » Fantastisk sommar på Lomviken:  ”Hei ! Ja, det ble solgt to oljemalerier, men ikke det som vi trodde skulle selg..”

  • Hanna Hansson » Foran startar:  ”Hej alla forkörare ! jag och klas är avundsjuka på er som ska på tur.Tyvärr är v..”

Senaste nyheterna