Att ingen mila är den andra lik fick vi erfara i helgen på Lomviksgården. Det är över tre veckor sen vi stängde milan och denna helg var det dags att öppna och se resultatet. Vi började skotta bort stybben och direkt såg vi att det glödde på flera ställen. Det var ganska stark vind och det gjorde att det började glöda mer och mer. Vi fick då lov att vattna med vattenkanna och slang – det glödde och rykte en bra stund innan vi fick det att slockna. Det var ganska jobbigt men allt går bra när man är ett trevligt gäng som jobbar bra tillsammans. Sen lade vi ut kolen i strängar som vi brukar för att vara säker på att det har slocknat.
Nästa dag lade vi kolen i kolryssarna och så får vi packa den till våren i stället.

Vi satte också på fönsterluckorna och ställde in och bord och vagnar och nu får Lomviken gå i vintervila.

Visa hela nyheten »
Pål och Storpo kom några dagar innan för att stybba klart milan. Och på fredagen när det var dags för tändning var vi ett litet gäng där från föreningen. Milan ska alltid ha ett kvinnonamn och årets mila hade fått namnet Monica efter Monica Stenseth som är den enda i vår förening som härstammar från Lomviksgården, från Salmons storasyster Ingrid. Det kom mycket folk för att se på tändningen och för att äta kolbullar med lingonsylt som vi  serverade.

Tändningen gick bra men efter några timmar minskade röken i skorsten och vi blev lite bekymrade. Troligen var det för stora vedkabbar som inte var tillräckligt torra och svåra att få fart på. Nästa morgon gjorde vi en omtändning och fick fart på milan och på eftermiddan blev det spännande när milan slog flera gånger. En gång stod Pål uppe på milan och det poffade till så hela överdelen lyftes för att sedan ramla ned igen. Sen kolade den på ganska fint och det kom en del folk och tittade under de dagar milan gick. De flesta hade inte sett en mila innan och var väldigt intresserade. På torsdagen var det färdigkolat. Pål och StorPo stängde milan och nu väntar vi med spänning på att se resultatet.

Rivning och paketering kommer att ske helgen 30 september – 1 oktober.
Visa hela nyheten »
Sommarcafét i på Lomviksgården har nu stängt för sommaren. Det har varit en mycket bra sommar för oss med mycket cafégäster, kolförsäljning, hantverksdag och firandet av Drevsjö 200 år där vi deltog på Blokkudden.

Det är många som säger att vi har Norra Dalarnas godaste våfflor!

Den fina Norgestigen är nu färdig och många gäster har kommit cyklande.

Som utställare har vi haft Finn Moen med sina oljor och akvareller och Signe Drevsjö med foton.

Korna, fåren, hästarna och hönsen har nu åkt hem till sina ägare.

Pigor och drängar har varit: Lill, Kristina, Guro och Irene. Sen har Hanna och Klas med barnen, Astrid, Stina och Arvid och Veronica och Patrik med barnen Alva och Malte. Vi hoppas alla kommer tillbaka nästa sommar.

Men det allra roligaste som hänt är att vi har haft Rommehed Byggnadsvård här som börjat renovera fönstren. Fönsterfodren har blivit målade i Lomviksgult som är så nära originalfärgen man kan komma. Skall bli spännande att se när det blir klart.

Det vi nu ser fram emot är tändning av kolmilan som sker den 1 september.
Visa hela nyheten »
Helgen 28 – 30 juli var det mycket aktiviteter på Lomviksgården. Det skulle byggas en kolmila och sen skulle vi delta i Drevsjös 200-årsjubileum.
Kolarmäster Pål började redan på torsdan och byggde rostret till milan. Senare kom Ove och några till och hjälpte till med inläggningen. Ketil och OlePeder körde fram veden med häst och stakdrög. Sen skulle milan täckas med ris och stybb. Tyvärr blev den inte riktigt klar men en presenning lades på och man får göra det sista innan tändning som sker den 1 september.
På lördags förmiddag stod sju hästekipage färdiga att åka vår nya stig, ”Norgestigen”, in till Drevsjö och Blockudden. Där serverades kolbullar och Dala Femund spelmanslag spelade – det blev en mycket lyckad tillställning som höll på långt in på natten innan man kunde sela på hästarna och åka hem till Lomviksgården.
Naturligtvis var Lomviksgården öppen under helgen och många kom och tittade på milbygget.
Visa hela nyheten »
Tiden springer iväg och nu har halva sommaren gått. Vi har haft öppet 5 helger nu och haft väldigt många gäster som fikat hos oss och fått smaka Gudrids goda bullar eller ätit en våffla. Finn Moen och Signe Drevsjö har än en gång ställt ut hos oss och det gläder vi oss åt.  På hantverksdagen var det många lokala hantverkare och väldigt mycket folk – vi får nog bygga ut parkeringen…  Vädret har varit lite lurigt, det har blåst ganska mycket och inte så varmt som det brukar. De gamla vanliga Lomvikspigorna har varit här sen har vi fått välkommen förstärkning av Veronica och Patrik och Hanna och Klas med sammanlagt 5 barn. Fler och fler upptäcker hur trevligt det är att hjälpa till på Lomviksgården så vi får nog slåss om att få vara här snart.
En annan positiv sak är att vi äntligen får hit fönsterrenoverare. Det är Rommehed Byggnadsvård som åtagit sig jobbet och nu har vi haft plast för fönstren en tid. De har nu börjat prova in de nya fönsterbågarna och tydligen hade alla fönster lite olika mått så det är mycket jobb innan det blir klart. De har också tagit fram originalfärgen, som nu heter Lomviksgul, och i morgon ska de måla alla fönsterfoder i den nygamla färgen. Det ska bli så spännande att få se hur det blir.
Visa hela nyheten »
Fyra personer kom till arbetsdagen men vi fick mycket gjort ändå. Per Audun hade med sig material till den nya jällbron, körbryggan upp till skullen. Den gamla var sönderruttnad så det behövdes verkligen en ny. Per Audun och Stor-Po jobbade hela dagen fick den klar så nu kan man gå säkert där. Stor heder och Tack till såna karar som tar initiativ och fixar saker  Ni behövs verkligen i föreningen.  Lill och Kristina klippte gräs och förberedde för att öppna sommarcafeét. I år har Gudrid Persson i Sorkmyren bakat bullarna och det kändes väldigt bar att få riktigt närproducerat och kortrest, dessutom var dom jättegoda.
Visa hela nyheten »
Målet för helgen var att göra klart Norgestigen.  Per-Arne hade gjort svenska sidan med grävmaskin redan för flera år sen. Och för två år sen grävde Mårten den norska sidan. Nu fattades bara att fylla på med grus över några blötare partier och vi hade bestämt att göra det på gammalt vis med häst och mukulåda (en tvåhjulsvagn med tipp).
Vi var 15 förväntansfulla personer med spadar, fyllhammare och krattor som tidigt på lördag morgon vandrade bort mot Norge. Efter kom Kjetil med Svarten och Erik med Julle. Ove körde traktor och hade ansvaret att lasta. Hästarna var duktiga och stod stilla under lastningen. Sen kördes lass efter lass bort till myren. Det blev så många lass att vi tappade räkningen. Vi kommunalarbetare jobbade med att jämna ut gruset. AnnBritt hade gjort en jättegod pastasallad till lunch och det kokades kaffe. Hästarna fick vila vid sin hötapp. Vi var väldigt nöjda när vi vandrade hemåt på eftermiddagen.
Sen blev det grillning och vädret var så fint att vi satt ute hela kvällen. Det känns alltid extra trevligt att äta tillsammans efter ett gott dagsverke.
På söndagen blev det mer gruskörning och man kunde konstatera att vägen blivit riktigt torr och bra. Vi avslutade med god lunch som Sonja skickat med.
De flesta begav sig hemåt men några stannade kvar till måndagen.
Ett jättestort Tack till alla som hjälpte till. I sommar får vi inviga vägen när vi ska till Blockudden för 200-årsjubileét!
Visa hela nyheten »

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

Bilder taggade med #lomviksgården

Interiör kolarkojan
Sognar på logen
Avlastning
Vedkörning HansOle och Sognar
Över fjället
Foran startar ut från Lomviksgården
Kolmiletårta med eldsprutande rökgaser
Kolen säckas
Sigurd kollar lagret
Kolen körs upp på sållbordet
Rina och Pål lastar kol
Så har mycket kol blev det
Rina på väg hem
Konsert i storstugan
KolarGösta och Pål
Kolarkojan växer fram.
Stenen till spisen i Sigurds kolarkoja läggs på plats
Kolbullar är gott
Sömådalens och Elgå skolor på besök
PerArne bankar på milan
Tidigt på morgonen
Milan täckes med granris
Julle fraktar sand med mukulåda
Kolarna
Veden täcks med granris och sand
Julle kör sand med mukulåda
Rostret bygges
Regnbåge på sommarens sista bild...
Norska bussar
Sara, Julie, Marielle och Linnea poserar framför de nya gardinerna.
Det blev ett hål i vägen
Glödstekt sill i storstugan
Glödstekt sill i storstugan
Testturen på Femund
Toppbestigning, Norska sidan av Härjehogna